Blogger Widgets ssssshhh...: puasa dulu dengan puasa sekarang

Saturday, August 11, 2012

puasa dulu dengan puasa sekarang

assalamualaikum
kalau korang perasan, nak dekat seminggu lagi kita dah nak raya
raya?? kalau bebudak dengar apa yang dia tanya???

"mak baju akak camne mak???"

"mak kasut adik nak yang lip lap macam lampu rumah boleh??"

"mak abang nak baju melayu yang satu kampung silau pandang"

and yess, semua orang akan sibuk nak beli baju, seluar, langsir
tapi dalam masa nak seminggu lagi nak raya
kita jangan lupa akan jadi satu malam yang penting
yang hanya jadi setahun satu malam je and lagi baik dari seribu bulan

semua orang taw malam Lailatul Qadar, tak semua orang berpeluang
nak dapat malam ni. jadi marilah kita berusaha untuk mendapatkan
keberkatannya.

aku tak tahu kenapa tahun ni punya puasa aku rasa kejap sangat
aku rasa macam baru minggu lepas aku makan jamuan raya
dengan boss2 aku. tapi skang lagi seminggu dah nak raya

yang aku perasan, kalau korang aku tataw la kan
dulu masa kecik2 kalau puasa, dia punya nak tunggu time bukak
puasa tu, perghh memang lama lah weyh.
dia punya lama tu memang lain macam. nak naik koma tunggu time buka
pukul 12, 1, 2, 3, 4, siap kira weyh time nak bukak
seksa gila. and kelaparan memang tahap karma
kalau dah bukak puasa tu memang heaven lah
memang terasa lah berpuasa sebulan tu
memang terasa slimeh untuk sebulan,
sebulan lepas tu kembung la balik. dok togok air sirap
je time raya umah orang kan.

yang kali ni punya puasa lak, apa yang aku rasa
lepas sahur, okayh pergi kerja.
balik then siap2 mandi semua, taw2 dah azan
nampak tak??? hari2 benda yang sama buat and
puasa rasa macam kejaaappp sesangat

orang boleh kata mungkin sebab kerja kita rasa
puasa tu kejap,
eh dulu time sekolah rasa lama gak apa,
pukul 10 pagi tu selalu time rehat
rasa macam nak pengsan bila tak dapat g makan
tunggu time balik tersengguk sengguk atas meja
nampak meja pun bentuk macam roti paun
ha punya lapar puasa masa sekolah2 dulu

skang even keje tak banyak mana
tapi duduk2 rehat, borak2 sat
taw2 dah pukul 5. taw2 dah balik
taw2 dah azan Maghrib, taw2 geng surau dah start
eh terlari lak, sory2.

ha tu jelah aku nak cakap. masa macam cepat sangat berlalu
jadi janganlah kita sia2 kan nya sebab nanty kita nyesal balik
lagi2 seminggu je tinggal. jom! kita carik apa yang patut
jangan sibuk cari langsir je. tak lari pon. ok dah bye!

4 comments:

sephia sophia said...

betul wey.. aku pn rs kejap je puasa. cm x caya dh nak raya..

su suraya said...

taw takpe..minggu depan dah raya lah weyyy..aiisshhh

amengs88 said...

sebab masa semakin laju bergerak menandakan kiamat semakin hampir... Huhu baca entry terbaru, cerita hantu kat sini

http://azmengs.blogspot.com/2012/08/hantu-ade-anak.html

su suraya said...

okeh cun!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...