Blogger Widgets ssssshhh...: aku punya pasal la ni.

Sunday, December 30, 2012

aku punya pasal la ni.

Assalamualaikum, hari ni aku nak cerita something pasal diri aku. 
Jumaat lepas aku balik kerja sampai awal plak dekat rumah.
tengok2 baru pukul 6 lebih, selalu tu pukul 7 wey.
so kepala aku pun meliar lah apa nak buat kan.
lepas tu aku cakap dekat bapak aku

"bah jom pergy pasar malam. nak tengok tudung lah"

"aa boleh. tak yah tuka baju la. pakai yo baju kojo tu" abahku mereply

"yeay cantiklahh"

balik je umah, sampai2 terus simpan beg. pegang beg duit je
handphone pun aku tak bawak. punyalah semangat weyh
lapan puluh ratus tahun aku tak jejak kaki kat pasar malam melang tu

dengan baju kurung yang dah serupa macam langsir jiran belakang umah
aku pun membonceng belakang dato abah. macam minah rempit dah
dalam hati aku berbisik, wekkk berbisik lah sangat

"yeay dapat jugak shopping even gaji tak masok lagi"

sampai dekat masjid parit ranjau hantu, tetiba

"kpeh kpeh kpeehhh..sssshhh tup!" 

"ala apolak ni bah???" aku bersuara.

"motor ghosak aa. ayoo"

"pulakk daahh!" aku dah menggelabah

dengan sisa2 tenaga yang ada, bapak aku ajak tolak motor sampai melang.
melang weyy. naik tercabot tulang rawan aku. dekat tepi jalan orang dok pin pon hin hon.
cehh takat hon aku pun ada la. sebok nak hon. baling hon tu kang aku jugak masok 
balai nanty ha.

"umang ai, nak tecabot pinggang den naik bukit nia ha.
apo ko boghek (berat) bona moto ni??"
abah aku mengadu keponekan

"sikit lai bah, jangan dilopeh (dilepas). 
moto kok menggelungsur ke bawah lek kang,
kang satu kojo lain moto masok longkang" 
aku memberi semangat. eceee..

tapi orang Malaysia ni baik2. last2 sebelum sampai bengkel ada brother ni datang
then dia tunda motor bapak aku. bapak aku lagi best. dia suh aku tunggu tepi jalan
nanty ada orang amek. ah sudah! dah lah masa tu dekat tepi hutan.
matahari pun nak terbenam. handphone pun tada nak buat senjata.
sapa lak amek neh.

depan tu ada kubur. kepala aku dah kelain. ni kes naya ni
eh apehal aku ni dengan kubur pun seram. sabo2

"sapo amek bah??? ala maleh laa tak kona"

"kawan abah lah, takdo dio nak culik kau do" abah bersuara

"uikss??? ok2.." tunggu punya tunggu rupanya kawan aku jugak
yang datang ambek

aku dah confuse, adakah abah aku berkawan dengan kawan aku???
ah lantaklah. lepas tu pergy bengkel tak sampai 5 minit ane tu berkata

"wokey uncle siap, sepuluh ringgit saja"

lepas motor dah setel and bapak aku nak bagi duit dekat
brother ngan pompan yang tumpangkan aku tadi tu.
tapi lepas tu pompan tu dengan brother tu dah takda.
pusing belakang kosong, motor bro tu lesap, akak tu pun tada

"abah, misteri lak ai. hantu ke?? lagipun nak dekat senja neh."

"hantu apa kau ni, tu kawan abah lah. takkan abah kawan ngan hantu
nanti abah pergi lah umah dia balik."

"fuuuuhh..ingat hantu tadi. misteri tol ghaib tetiba"

lepas tu pergi pasar tu kejap and dapatlah tudung selai. weeee..:)

p/s : moral of the story. periksalah motor anda sebelum motor anda mengalami peperiksaan.

p/s: aku tak berani dah nak bawak motor tu pegy jejauh
kang rosak aku masak nanti. buatnya rosak tepi hutan sorang2,
waa tak sanggup!

7 comments:

sephia sophia said...

beb, sape kah beliau kawan ko skali ngan bapak ko tu??

su suraya said...

akak tu dulu sekolah tanjong. pelik lak macam mana dia leh geng dengan bapak aku..heee

misz sempoi said...

oiii tengok direct msg twitter

PaPa Blogger said...

Fulamak!!! Tak sangka lak Shaun Wright-Phillips boleh score kat gawang chealsea kan... power giler dia kan... pastu man u lak menang 4-0... power giler kan... hahahahahaha

PaPa Blogger said...

cettt.. ingat citer hantu tadi... lama dah tak citer hantu... takpe malam ni aku sambung semula citer tu...

sephia sophia said...

skali silent reader ko ni rupenye kawan alam maya tu..amacam??

su suraya said...

hahaha banyakl lah kau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...