Blogger Widgets ssssshhh...: perasaan seorang ibu bila menyerahkan makanan kepada anak2 nya

Saturday, September 21, 2013

perasaan seorang ibu bila menyerahkan makanan kepada anak2 nya

assalamualaikum. aiceee rajin kan. kan kan kan
kalau tak maun sebulan baru update blog, tapi hari ni over sampai dua plak
takpelah kan, selagi mood tengah rajin ni baik buat. kalau dah malas kan
memang hapa tak jadi ha

masa aku kecik-kecik, aku selalu dapat lebihan makanan mak aku
maksudnya macam ni, kalau mak aku makan ayam then aku tengok macam sedap je
maka dengan automatiknya aku pun akan nak jugak. mengada kan kacau mak aku makan

"mak nak ayam tu"

"ambiklah, mak pun taknak"

memang mak aku tak pernah menolak. asalkan aku mintak mesti dapat
tapi masa tu aku maseh kecik lagi, tak fikir apa-apa. taw mintak je
durhaka betul perangai aku neh

lepas dah lama-lama, aku pernah terfikir, mak aku kenyang ke makan
dulu selalu rembat makanan mak aku sebab nampak sedap je
then mak aku kenyang ke? ishhh nakal plak rasa dulu
tapi aku tak paham lagi perasaan sebenar seorang ibu
iyelah kita kawen pun belum nak rasa apa kan, calon pun takde. takpe muda lagi

sampailah satu hari ni. aku rasa aku mungkin dah paham sikit apa mak aku rasa
dan apa perasaan seorang ibu yang lain rasa, bila doang bagi makanan dekat anak-anak kecil

minggu lepas abang aku sampai, dia nak rehat sekejap. 
abang aku ada empat orang anak yang mana doang ni anak buah-buahan aku lah kan
abang aku kata dia penat, mintak aku tengokkan sekejap anak-anak dia
anak-anak abang aku ni kecik-kecik, umur sorang 5 tahun, 4 tahun, 3 tahun ngan 2 tahun

anak akak aku yang kecik ni lasak sangat, yang 2 tahun tu
aku cakap dengan kau memang tak menang tangan nak melayan doang seme
kesian aku tengok akak ipar aku, dia tak menang tangan tapi tak merungut. tabik!

"angah, kita makan kejap then kita jaga doang ye."

"okeyh"

aku bajet nak makan sikit je sebab nak alas perot, nasi tu adalah dalam 2 genggam je
sebab aku lapar gila, jadi perlukan tenaga nak mengejar mereka yang lari bak usain bolt neh
masa aku duduk atas meja, anak-anak buah kejar aku

"bucu, along nak makan."

"angah nak jugak bucu"

"aim nak gak cu"

masa tu aku baru satu suap. then aku terus suapkan doang
nasi aku amek sikit kan, so cepat lah abis nasi tu
masa tu aku tataw yang anak buah aku belum makan rupanya

"kejap bucu amek nasi lagi. tunggu ye"

"okeyh bucu"

aku amek nasi lagi. aku amek banyak. sepinggan penuh
then aku suapkan sekali tiga. sampai abis. then tambah lagi then suap lagi

masa tu aku terfikir, seronok tengok budak-budak kecik makan
and lagi-lagi kita yang bagi makan. doang nampak happy and seronok kan
bila aku nampak kegembiraan kat wajah doang, time tu aku terfikir

"oh aku paham kenapa mak aku cepat kenyang, seronok sebenarnya tengok budak2 kenyang"

masa tu aku rasa lapar aku tak sangat, tapi serius nampak anak-anak buah aku kenyang
aku pun rasa gembira. 
dia macam ada satu perasaan seronok yang tataw aku nak cakap macam mana
asalkan budak-budak kecik ni happy, kau ok dah

ye aku taw, perasaan yang aku rasa takkan sama macam perasaan yang dirasai
oleh ibu sebenar kan. ibu sebenar yang melahirkan.
cuma sikit sebanyak aku paham perasaan yang mak aku rasa
masa dia keep on bagi makanan dia kat aku.

saya sayang mak saya...:)

3 comments:

skulluv said...

kadang2 sebab tu mak2 ni suka bagi makan ke anak2. anak taknak makan pun kena paksa..hahaha

PaPa Blogger said...

setahun sorang anak abg ko? cayalah.. hehehe.. mmg tu la perasaan sorang mak...

su suraya said...

skulluv : aku memang kena paksa dulu.. menangis2 kena makan. kikiki

amengs : abang dengan akak aku memang tere pun.. siyess anak buah aku beza seme sorang setahun je. aku ada 20 orang anak buah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...