Blogger Widgets ssssshhh...: Inilah jawapan aku

Saturday, September 22, 2012

Inilah jawapan aku

"kau pehal diam je, pms eh??"

"diamlah, aku takde mood"

"nasib baik aku lelaki, tengok rilek je"

"kau dah kenapa lah sengal??"

"takdelah jadi perempuan ni payah, banyak benda takleh buat"

"maksud kau??"

"yelah, kau kena beranak, kalau time bendera jepun asyk nak ngamuk je,
kau tak boleh pakai seluar tiga suku macam aku, banyak benda kau takleh buat"

"so point dia skang???" aku macam blur and tataw nak balas apa

"point dia skang, nasib baik aku lelaki, bukan perempuan. aku takleh bayang sakitnya bersalin"

assalamualaikum
ini adalah satu story yang terjadi buat beberapa ketika dahulu
and masa tu aku tengah berborak2 kosong dengan kawan2 lama
aku tak dapat nak balas sebab aku takde point
kepala aku blur mungkin sebab bad mood time tuh
apa yang kawan aku cakap even dah lama
still aku ingat sampai skang

tapi aku nak sampaikan kat sini
aku nak cakap aku bersyukur jadi perempuan
sebab ada kelebihan dekat kaum Hawa kau tak nampak
jadi aku statekan dekat sini

ye aku memang takleh pakai seluar 3 suku
ye aku jika aku berkahwin nanty aku kena menghadapi sakit bersalin
ye kebanyakan perempuan memang tak stabil time bendera jepun

tapi dalam Islam, kaum Hawa ada banyak kelebihan
yang Allah bagi, ni aku statekan ye

  1. isteri perlu taat kepada suaminya, tetapi suaminya perlu taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. siapakah ibu anda? ibu anda adalah seorang perempuan. 
  2. dalam pemberian harta, memang kaum hawa dapat sikit, tetapi apa yang dia dapat, itu adalah kepunyaan mutlak dia sahaja. kaum lelaki kalau dapat harta, tetap juga kena pikirkan isteri dan anak2.
  3. kaum hawa memang kena menghadapi sakitnya bersalin, tetapi waktu ketika bersalin, setiap saat dia didoakan oleh malaikat, seluruh makhluk di bumi Allah ini dan kalau meninggal dikira mati syahid.
  4. diakhirat kelak, seorang wanita menjadi tanggungjawab 4 orang lelaki iaitu suami, ayah, anak lelaki dan saudara lelaki. lelaki pula hendaklah bertanggungjawab terhadap 4 orang perempuan iaitu ibu, isteri, anak perempuan dan saudara perempuan.
  5. untuk memasuki pintu syurga dari mana2 pintu pun seorang wanita hanya perlu melengkapkan 4 syarat ni sahaja solat 5 waktu, puasa, taat pada suami dan menjaga kehormatannya saja.
  6. seorang lelaki wajib berjihad di jalan Allah, tapi untuk perempuan,  jika dia taat kepada suami dan menunaikan tanggungjawab terhadap Allah, maka perempuan tu akan mendapat pahala setara dengan  pahala jihad tanpa perlu mengangkat senjata.

ini adalah jawapan aku untuk segala persoalan kau
ini adalah kelebihan yang Allah bagi dekat kaum hawa
apa yang aku nak cakapkan ialah tak kira lelaki atau perempuan
kita semua ni makhluk Allah. semua sama sahaja di mataNya.
tak kisahlah lelaki atau perempuan
apa yang penting perkara yang wajib harus diutamakan.
by the way, kalau ada salah sila betulkan ye.
peace kawan.. ;)

5 comments:

sephia sophia said...

aku mmg suka betul baca part2 kelebihan pmpn ni hihi...

skulluv said...

pada aku, lelaki dan perempuan tak patut langsung membanding antara satu sama lain. masing2 ada kelebihan. bila ada yang membandingkan macam kawan kau tu, dia serius bangang. sori kasar sikit.hehe

su suraya said...

sephia : kan, taw takpe. bersyukur sangat kita perempuan.

skulluv : takpe kasar, kau lelaki aku perempuan berkias sikit and banyak belok2..hee

syafiqakarim said...

haaa betul.
jadi syukur lah kita menjadi perempuan

su suraya said...

hai iqa..! hehehe tq singgah.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...