Blogger Widgets ssssshhh...: terdiam seketika

Tuesday, August 28, 2012

terdiam seketika

assalamualaikum
ada sorang budak kecik anak jiran area umah aku
tadi dia datang beraya, umur dalam 6 tahun gitu
aku layan je lah, then budak ni kata

"akak, tadikan ada budak laki kat skolah kita dia cucuk tangan kita, kita marah dia kuat2. kita kata eh budak laki2 mana boleh usik budak perempuan. budak perempuan je boleh usik budak perempuan, budak laki tak boleh"

ha begitulah lebih kurang ayat dia
nak buat slang budak kecik reti plak aku kan
then aku terdiam, sebab budak seawal umur 6 tahun pun
tahu mana betul mana salah
dia tahu laki perempuan takleh sentuh2

tapi "budak2" zaman sekarang ni
zina, bersekedudukan serumah, dah macam mainan
mula2 jumpa, suka2, then buat anak then buang
semua macam game je. macam takde salah
macam tu semua perkara biasa. benda ni macam viruss

memula virus ni kecik lagi tak menular
orang akan kata, ala tak serius pun bape kerat je buat
lepas dah serius sampai semua tempat kena
time tulah baru nak buat pencegahan lah pengubatan segala
bukan salah tapi agak terlambat

supposely kena ajar dari kecik
sebab kalau dah besar dah jadi buluh
payah dah nak lentur, kalau dah keras gitu
stok buat lemang raya jelah gamaknya

tong sampah ada 3 kan
buang kertas, plastik dengan kaca
jangan sampai satu tahap ada penambahan satu lagi tong
tong buang bayi! mintak simpang weyh
penat dah tengok kes buang bayi hari2

p/s : aku baru perasan, aku just tinggal kurang 2 minggu je lagi dekat tempat aku buat part time tuh.. sikit tak banyak sedih plak tapi hakikatnya memang sedihhh lah seeyhhh..cissssss

5 comments:

puteri jalanan a.k.a annur said...

"dont judge people based on their past because they might change to the new one but to get knowing someone better, you have to know their past.

you are nothing when you are power in talking but less in action."

hehe...

su suraya said...

hahaha mengapakah???

amengs88 said...

awak yang sudi membaca cerita hantu ni, baca la kat sini erk. hehehe

http://azmengs.blogspot.com/2012/08/hantu-ade-anak-part-4.html

amengs88 said...

@puteri jalanan...sya setuju kenyataan awak tu... Tapi sebenarnya siapa la kita nak menegur mereka... Kita tak berdaya nak tegur dengan lisan, just berdoa pon dah memadai sebenarnys... dan kita bagi peringatan kepada ibu bapa untuk berwaspada... Hehehe

puteri jalanan a.k.a annur said...

oh tidak,itu copy paste dari entry awk yg lepas,mcm sesuai je letak kat post kali ni?hehe.saja melawak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...